June 4, 2024
 • 
Charissa Duisters

10 Duurzame gewoontes voor in de keuken

Duurzaam leven en geld besparen gaan hand in hand, want waar je minder energie, water… verbruikt, bespaar je ook meteen op die kosten. Je keuken milieuvriendelijker maken neemt dus meerdere voordelen met zich mee.

Weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Lees dan snel verder, want vandaag delen wij onze 10 favoriete tips met jou.

1. Gebruik je restjes
2. Ga zuinig om met je koelkast
3. Upcycle waar mogelijk
4. Bewaar je producten op de juiste manier
5. Bespaar energie tijdens het koken
6. Vermijd onnodige verpakkingen
7. Groei je eigen kruiden
8. Eet seizoensgroenten en fruit
9. Gebruik milieuvriendelijke schoonmaakproducten
10. Koop lelijke groenten

1. Gebruik je restjes

En dan hebben we het niet alleen over de kliekjes van gisteravond die je als lunch kunt eten, maar ook over de ingrediënten die je er aan over hebt gehouden.

Zo kun je overgebleven fruit gebruiken in smoothies en groenten in soep. Ook het snijafval van de groenten kun je gebruiken, net als overgebleven botten van vlees. Bewaar dit allemaal samen in de diepvries, dan kun je er later heerlijke bouillon van trekken!

2. Ga zuinig om met je koelkast

Begin daarbij met het dichtdoen van de deur zodra je hem niet gebruikt. Daarnaast is het ook belangrijk dat de koelkast vol is, maar niet overvol. En bij het schoonmaken is het belangrijk dat je ook de ventilatoren stofvrij maakt. Zo kan het voldoende ventileren en zijn eigen warmte goed kwijt. Ook de condensor wordt het best een aantal keer per jaar schoongemaakt, zo niet komt er een stoflaag op waardoor ook weer de warmte afgifte belemmerd wordt.  

Naast schoonmaken is ook de plaatsing van de koelkast belangrijk. Zet hem zo het liefst op een koele plek. De warmte van de zon of een verwarming verhoogt het energieverbruik.

latrach-med-jamil-Eb6hMEhGlKY-unsplash

3. Upcycle waar mogelijk

1 zoekactie op Pinterest naar upcycle ideeën leidt al naar veel foto’s met glazen potten. En laat het nu net zo zijn dat veel etenswaren in deze potjes komen. Je kunt er zo bijvoorbeeld terraria van maken of van alles in bewaren. Zo ben je al goed op weg naar een leven zonder afval.

Meer inspiratie nodig voor het upcyclen van je spullen? Word dan snel lid van onze Facebook groep!

4. Bewaar je producten op de juiste manier

Door je etenswaren op de goede manier te bewaren zorg je ervoor dat ze zo lang mogelijk vers en bruikbaar blijven. Zit je groenten of fruit in een plastic verpakking? Haal ze hier dan uit zodat ze niet zweten en sneller slecht worden. Bewaar ze liever in een luchtdichte doos.

Na een nieuwe voorraad gehaald te hebben bij de winkel is het ook slim om ze FiFo in je kast of koelkast te zetten. Schuif de oude producten met een eerdere vervaldatum naar voren en zet de rest (volgens vervaldatum) erachter. Precies zoals je tijdens je supermarkt bijbaantje moest doen!

luisa-brimble-i-GPyFK_SJg-unsplash

5. Bespaar energie tijdens het koken

Kijk bijvoorbeeld af en toe naar recepten voor eenpansmaaltijden, zo heb je ook weer inspiratie voor het avondmaal! Ook kun je “meal preppen” een poging geven. Veel mensen beamen deze methode al, aangezien het naast energie ook erg veel tijd bespaart.

Een kleine tip voor tijdens het koken is om je brander aan de pan-maat aan te passen. Zo voorkom je dat een heleboel energie wordt verspild.

6. Vermijd onnodige verpakkingen

Eet je veel rijst thuis? Kies dan liever voor grote verpakkingen als dat mogelijk is. Zo vermijd je een hele hoop kleinere verpakkingen. Heb je geen plaats om zo’n grote hoeveelheid te bewaren? Kies dan liever voor papieren verpakkingen dan de plastic variant.

Nog een stapje verder gaan? Haal dan je kruidenierswaren bij een verpakkingsvrije winkel, een fenomeen wat steeds meer in trek is in Nederland.

gaelle-marcel-GaLWM8dX73U-unsplash

7. Groei je eigen kruiden

Het is zo’n zonde van je geld om alsmaar kleine bakjes basilicum te moeten halen voor bij je pasta. Koop liever eenmaal een plant of zaadjes in de winkel. Wist je dat je de plantjes van de supermarkt het beste even kan verpotten? Ze worden namelijk te dicht op elkaar in de pot gezet waardoor ze een vrij kleine overlevingskans hebben.

8. Eet seizoens groenten en fruit

Goed voor het milieu en dwingt je om eens wat nieuws te koken!

Omdat het groente en fruit in het seizoen is, moet het minder ver reizen om op je bord te belanden. Bespaart een hoop onnodige uitstoot en vervuiling! Daarnaast zijn ze in het seizoen ook extra lekker.

nordwood-themes-FnOoRU-PYio-unsplash

9. Gebruik milieuvriendelijke schoonmaakproducten

Niet alleen komen schoonmaakproducten in plastic verpakt, ze bevatten als hoofdingrediënt ook water, zonde toch van die onnodige transport voor iets wat je thuis gewoon hebt? Er zijn steeds meer alternatieven op de markt, denk bijvoorbeeld aan de kleine pods die je moet mengen met water zodat je een reiniger krijgt.

Zo vermijd je weer een hoop onnodige transportruimte en kun je je plastic spuitbus meerdere keren gebruiken!

10. Koop lelijke groenten

Beoordeel een boek niet aan zijn kaft. Hetzelfde geldt voor groenten! Supermarkten kopen vaak alleen de mooie stukken in, maar er liggen toch soms buitenbeentjes apart die ook goedkoper zijn. Ook bij de boer zelf, op de markt, en bij biologische winkels kun je deze exemplaren kopen.

fernando-andrade-gkgw3O2pbpQ-unsplash

Heb jij nog duurzame tips voor in de keuken? Laat het ons weten!