TrustScore 4.8 - Bekijk op Trustpilot
Byewaste B.V.
Saturnusstraat 14, 2516 AH Den Haag
KvK 74008706
Sinds er steeds meer bekend is over de negatieve gevolgen van onze afvalproductie voor het milieu, is de Zero Waste lifestyle een trending topic geworden. In deze blog leggen we je uit wat dit begrip nu precies inhoudt en bespreken we bovendien een aantal makkelijk toepasbare tips om je afvalproductie te reduceren, namelijk:
1. Maak eerst op wat je in huis hebt
2. Vervang wegwerpproducten
3. Schoon je postvak op
4. Denk verder dan je afvalbak
5. Koop refurbished
Dit artikel kwam tot stand met de hulp van de meiden van Het Zero Waste Project. Als je meer over het onderwerp wilt lezen, bezoek dan zeker ook hun website.
De naam zegt het eigenlijk al: Zero Waste leven betekent dat je je best doet om zo min mogelijk afval te produceren. Er bestaan echter verschillende manieren om dit doel te bereiken.
Soms wordt Zero Waste in verband gebracht met een minimalistisch leven, waarin je zo min mogelijk bezittingen verzamelt. Dit hoeft echter niet! Zero Waste leven kan ook betekenen dat je veel aandacht besteedt aan het juist recyclen van je afval, dat je stopt met het kopen van plastic of dat je uitsluitend tweedehands koopt. Een andere optie is het zelf maken van de producten die je nodig hebt. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook nog eens leuk om te doen. Als laatste kan je er ook voor kiezen om zo veel mogelijk te gaan voor biologisch afbreekbare producten. Meer informatie over de verschillende strategieën om Zero Waste te leven lees je op deze pagina.
Het volledig elimineren van afval is dus zeker een optie, maar met minder moeite kan je ook al veel bereiken. Ieder beetje helpt!
De gemiddelde Nederlander produceert per jaar maar liefst 490 kilo afval. Hiervan leveren we nog geen 60% gescheiden in. Het sorteren en verwerken van ons afval kost niet alleen veel tijd en geld, maar leidt ook tot een verhoogde CO2-uitstoot – naar schatting is 42% van de uitstoot van alle broeikasgassen een direct gevolg van de productie en het verbruik van goederen. Daarnaast is het zo dat een aanzienlijk deel van ons afval niet kan worden hergebruikt, waardoor kostbare materialen verloren gaan.
Als je zo veel mogelijk Zero Waste leeft, voorkom je dat je bijdraagt aan deze grootschalige vervuiling. Door het verminderen van je consumptie voorkom je de onnodige verspilling van grondstoffen die nodig zijn voor het produceren van goederen en verpakkingen, terwijl je door het op de juiste wijze recyclen van je afval zorgt dat er zo min mogelijk van de gebruikte materialen verloren tijdens de afvalverwerking. Daarnaast zorg je er met het kopen van biologisch afbreekbare producten voor dat er minder schadelijke stoffen in de natuur belanden, die later moeten worden opgeruimd.
De meiden van Het Zero Waste project leven al sinds 2014 Zero Waste. Zij schrijven daarnaast over hun ervaringen op hun blog en hebben bovendien twee boeken over het onderwerp uitgebracht. Om je alvast een beetje op weg te helpen, deelden zij de volgende tips:
Het is best lastig om niet te hard van stapel te lopen zodra je eenmaal enthousiast bent geraakt over de Zero Waste lifestyle. Het is echter een beter idee om pas op zoek te gaan naar een alternatief als een product bijna opraakt.
Is je shampoofles bijna leeg? Ga dan eens op onderzoek uit hoe shampoobars werken en welke soorten er allemaal zijn. Zo voorkom je dat je na een vliegende start weer op je oude gewoonten terugvalt omdat je te veel hooi op je vork hebt gehaald. Het is een stuk makkelijker om je consumptiepatronen geleidelijk aan te passen, zo voelen de aanpassingen minder overweldigend en is het een stuk beter vol te houden.
Daarnaast is het natuurlijk zonde om je oude producten niet op te maken, ook al zijn deze misschien minder milieuvriendelijk.
Het vervangen van wegwerpproducten door herbruikbare alternatieven is eigenlijk de beste actie die je kan ondernemen voor jezelf én het milieu.
Na het éénmalig investeren van de moeite om op zoek te gaan naar een vervangend product, hoef je erna namelijk nooit meer naar de winkel als je boterhamzakjes bijvoorbeeld weer eens opraken.
In deze blog noemden we al een aantal alternatieven, maar er bestaan er natuurlijk veel meer. Vervang je plastic flesjes door een Dopper, je boterhamzakjes door een Keepleaf, je wattenschijfjes door een wasbare variant en je papieren koffiebekertjes door een stijlvolle Chilly’s Cup.
Onze derde tip is misschien iets minder voor de hand liggend, maar net zo zinvol. Ontvang jij ook zoveel onnodige post die direct de papierbak in verdwijnt? Dan is het de hoogste tijd voor een opschoonbeurt.
Meld je af voor alle reclamefolders waar je geen interesse in hebt en geef overheidsinstanties toestemming om je in het vervolg digitaal te contacteren. Als je je iedere keer dat je iets ontvangt afmeldt werk je geleidelijk toe naar een lege postbus en creëer je bovendien meer rust in je hoofd.
Het is overigens ook een slim idee om dezelfde techniek op je digitale mailbox toe te passen, zodat je in het vervolg minder wordt overladen met allerlei berichten.
Zero Waste heeft betrekking tot veel meer dan alleen je prullenbak. Ook met andere, minder voor de hand liggende zaken verbeter je jouw ecologische voetafdruk. Denk bijvoorbeeld aan de bank waarbij jij je bankzaken doet of de verzekeringen die je hebt afgesloten.
Zoals we eerder al bespraken in deze blog, bestaan er handige hulpmiddelen die jou helpen om meer inzicht te krijgen in waar jouw geld in voor wordt gebruikt.
Investeert jouw bank in fossiele brandstoffen? Stap dan over naar een bank die duurzame projecten ondersteunt. Overstappen is supersimpel en binnen korte tijd geregeld.
E-waste is een van de meest vervuilende afvalstromen. Veel elektronische apparaten bevatten namelijk stoffen die schadelijk zijn voor het milieu.
Gelukkig kan je op veel verschillende plekken jouw oude apparaten inleveren of laten repareren. Hiervoor kan je terecht bij speciale inleverbakken of de milieustraten, maar je geeft je oude elektronica natuurlijk net zo gemakkelijk mee met onze ophaalservice.
Ook bij de aanschaf van een nieuw apparaat kan je er echter voor kiezen om rekening te houden met het milieu. Als je niet altijd voor het nieuwste van het nieuwste gaat is de aanschaf van een refurbished telefoon of laptop namelijk misschien wel een goed idee. Zo geef je afgedankte apparaten een tweede leven en bespaar je bovendien ook nog eens in de kosten!
Ben jij van plan om je afvalproductie te verminderen? Vergeet dan niet The Zero Waste project te volgen voor meer handige tips.