June 4, 2024
 • 
Yara Bakker

6 Wegen naar een circulaire economie

De circulaire economie wordt vaak gezien als dé oplossing voor de huidige klimaatcrisis. Er bestaan zelfs gedetailleerde plannen om de Nederlandse economie circulair te maken tegen 2050. Maar wat betekent dit nu eigenlijk, en hoe bereiken we dit doel? Je leest het in deze blog.

De huidige situatie geeft aanleiding tot angstaanjagende krantenkoppen. We horen dat metalen opraken en dat er een fors gastekort dreigt in Europa. De conclusie die uit deze informatie getrokken kan worden luidt dat onze huidige manier van leven niet vol te houden is. Op korte termijn zullen we te maken krijgen met de gevolgen van de manier waarop de mensheid decennia lang om is gegaan met de planeet.

Er bestaat echter nog hoop. Veel landen hebben toegezegd om zo snel mogelijk over te stappen op een circulaire economie. In dit artikel leggen we je uit waarom dit nieuws ons optimistisch stemt. Daarnaast bespreken we de zes wegen naar het realiseren hiervan en benoemen we onze eigen bijdrage.

1. Delen
2. Leasen
3. Hergebruiken
4. Repareren
5. Refurbishen
6. Recyclen

Wat is een circulaire economie?

Het begrip ‘circulaire economie’ komt steeds vaker voorbij in het nieuws. Nu de tijd begint te dringen door de wereldwijde klimaatcrisis, wordt er door de slimste wetenschappers gezocht naar passende oplossingen. Veel van die oplossingen dragen bij aan de overstap van een lineaire naar circulaire economie.

  • In een lineaire economiehalen we grondstoffen uit de natuur voor de productie van consumptiegoederen. Zodra deze goederen kapot gaan of simpelweg geen nut meer dienen, belanden zij op de afvalstapel. Het grootste deel van deze materialen wordt verbrand. Op deze manier putten we gaandeweg de eindige voorraad grondstoffen van onze planeet uit, totdat deze zo schaars worden dat onze manier van leven simpelweg niet meer vol te houden is. Dit vraagt om drastische veranderingen.
  • In een circulaire economie bestaat er geen afval. Alle grondstoffen worden gerecycled en opnieuw gebruikt. Dit betekent dat de kringloop wordt gesloten. Het resultaat is een duurzame maatschappij waarin toekomstige generaties op dezelfde manier door kunnen blijven leven zonder zonder natuurlijke hulpbronnen uit te putten.

Hoe maken we de overstap?

Hieronder hebben we de verschillende strategieën voor het verwezenlijken van een circulaire economie voor je op een rijtje gezet, mocht je je afvragen hoe dit in de praktijk werkt.

1. Delen

Een belangrijke oplossing is het delen van materialen en producten, waardoor er minder aantallen geproduceerd te hoeven worden. Dit kan binnen het huishouden gebeuren, maar ook op een grotere schaal binnen de samenleving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de GoScooter, die door iedereen gebruikt kan worden die de app heeft.

2. Leasen

Leasen is een term die voornamelijk populair is in de bedrijfswereld, maar ook voor privégebruik kan dit een goede oplossing zijn. Leasen is vooral een uitkomst in het geval van producten die je absoluut nodig hebt, maar die je slechts voor een kortere periode wilt gebruiken.

Tegen een vast bedrag per periode maak je gebruik van bijvoorbeeld een auto, waarna je deze weer netjes inlevert zodra je hem niet meer nodig hebt. Zo heb je de auto nooit langer dan nodig in je bezit, en kunnen anderen er weer goed gebruik van maken.

Two women on bikes

3. Hergebruiken

Eerderbespraken we al hoe slecht wegwerpproducten zijn voor het milieu. In een circulaire economie zijn dergelijke producten uit den boze.

Ga op zoek naar een oplossing waar je herhaaldelijk gebruik van kan blijven maken, het liefst een onbeperkt aantal keer. Zo ben ik zelf bijvoorbeeld gestopt met het kopen van wasverzachter. In plaats daarvan gooi ik deze ballen in de droger. Dit scheelt me niet alleen geld, maar ook de moeite van het kopen en vervoeren van de zware flessen tijdens het doen van mijn wekelijkse boodschappen.

Er bestaan echter ook andere manieren om spullen her te gebruiken. Denk er bijvoorbeeld aan om je ongewilde spullen te doneren aan een kringloopwinkel.

Reusable Grocery Bag

4. Repareren

Vroeger was het een stuk normaler om je kapotte spullen weg te brengen voor reparatie. Daarnaast gingen spullen vaak minder snel kapot omdat er op een duurzamere manier werd geproduceerd.

Het wordt ons tegenwoordig echter steeds moeilijker gemaakt om reparaties uit te voeren. Veel producenten zorgen er bijvoorbeeld voor dat de onderdelen van hun apparaten niet vervangbaar zijn. Zo blijven klanten terugkeren.

Gelukkig bestaan er steeds meer alternatieven waarbij dit wél mogelijk is, zoals de FairPhone. Voor het realiseren van een circulaire economie, is het belangrijk dat we altijd eerst nagaan of het mogelijk is om onze bezittingen te repareren, voordat we overgaan op de aankoop van een nieuwe.

Broken phone

5. Refurbishen

Heb je toch echt een nieuw apparaat nodig? Kijk dan eens tussen de refurbished aanbiedingen. Dit zijn apparaten van anderen die door professionals zijn gerepareerd, waarna deze weer worden doorverkocht. Vaak krijg je hier zelfs garantie bij, zodat je zeker weet dat je binnen korte tijd niet weer zonder komt te zitten. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op www.fixje.nl.

Recycling icoon

6. Recyclen

Last but not least: recyclen. Ondanks de voorgaande methoden zullen we afval blijven produceren. De manier hoe we met dit afval omgaan, is echter van cruciaal belang. Indien kostbare materialen op de reguliere afvalstapel belanden, kunnen deze vaak niet meer worden gerecycled. Als je deze echter netjes gescheiden en op de goede plek inlevert, kunnen veel van deze materialen worden teruggewonnen en vervolgens opnieuw worden gebruikt. Zo worden er bijvoorbeeld nieuwe boeken gedrukt van jouw oud papier.

Hoe draagt Byewaste bij aan een circulaire economie?

Het is van groot belang dat we meer recyclen, omdat onze eindige grondstoffen op beginnen te raken. Dit kost de gemiddelde Nederlander vaak echter teveel moeite. Er is simpelweg te weinig tijd voor een regelmatig bezoek aan de milieustraat of een trip naar de textielcontainer. Ook zijn de instructies vaak onduidelijk. Hier komt onze service van pas. Wij halen oude of kapotte boeken, elektronica, speelgoed, textielwaren en meer gratis aan huis op, en hergebruiken of recyclen deze vervolgens op de juiste wijze. Zo draag je met zo min mogelijk moeite bij aan een duurzame samenleving.