TrustScore 4.8 - Bekijk op Trustpilot
Byewaste B.V.
Saturnusstraat 14, 2516 AH Den Haag
KvK 74008706
Heb je je ooit afgevraagd waarom een appel die rechtstreeks van een boom wordt geplukt zoveel beter smaakt dan een appel die in een schap in de supermarkt ligt? Heb je je ooit afgevraagd waarom steeds meer mensen geobsedeerd lijken door het produceren van hun eigen fruit en groenten? Heb je je ooit afgevraagd of het de tijd en moeite waard is om je eigen voedsel te gaan verbouwen?
Zoek niet verder, want hier zijn 8 redenen waardoor je eindelijk die tomaten wilt gaan planten.
1. (Bijna) bye afval!
2. Bespaar geld !
3. Voedsel dat je zelf kweekt is gezonder.
4. Zelf gekweekt smaakt beter.
5. Weet wat je eet.
6. Tuinieren maakt je gezonder.
7. Tuinieren maakt je gelukkiger.
8. Nieuwe leermogelijkheden.
(Bijna) bye afval!
Door je eigen fruit en groenten te kweken, bespaar je automatisch op brandstof voor zware machines en transport. Dit is iets wat vaak over het hoofd wordt gezien omdat we normaal gesproken alleen het eindproduct in de schappen van onze plaatselijke supermarkt zien liggen, maar het moet er natuurlijk op de een of andere manier komen. Denk naast de vermindering van teelt en transport ook aan de hoeveelheid verpakking die je vermijdt door zelf gewassen te telen. Wat het voedsel zelf betreft, missen we, zoals "The No-Waste Vegetable Cookbook" beschrijft, veel heerlijke delen van het fruit en de groenten die we eten. Door je eigen voedsel te kweken kun je dus het hele product van top tot staart gebruiken.
Bespaar geld!
Nu de kosten van levensmiddelen de pan uit rijzen, is zelf voedsel verbouwen om geld te besparen misschien niet het slechtste idee. Zoals alle financiële investeringen hangt je rendement grotendeels af van wat je kweekt en wanneer je het kweekt. Als je jezelf aanleert wat en hoe je op een bepaald moment kweekt, ben je voordeliger uit dan wanneer je voedsel in de supermarkt koopt. Enkele voedingsmiddelen waarop je aanzienlijk kunt besparen door ze zelf te kweken zijn tomaten, bladsla, bonen, paprika's, aubergines en komkommers, om er maar een paar te noemen.
Voedsel dat je zelf kweekt is gezonder.
Huishoudens die hun eigen fruit en groenten kweken, consumeren tot 40% meer van deze gewassen per dag dan huishoudens die dat niet doen. Niet alleen leidt de toename van de consumptie tot een gezondere levensstijl, maar ook de versheid van de producten speelt een grote rol. Eenmaal geoogst en afgesneden van de oorspronkelijke bron van voedingsstoffen, beginnen de producten vocht en essentiële voedingsstoffen te verliezen. Dus wat is er beter dan in je eigen tuintje te duiken en je fruit en groenten te oogsten op het hoogtepunt van hun rijpheid, en dus van hun voedingswaarde?
Thuis gekweekt smaakt beter.
Als je een gezonde grond creëert voor je planten om in te groeien, leidt dat automatisch tot een rijkere smaakbeleving. De keuze van de juiste plant op het juiste moment, de mogelijkheid om op het hoogtepunt van de rijpheid te oogsten, en de volledige autonomie over wat je in en op je eten stopt, resulteren alleen maar in heerlijke smaken.
Weet wat je eet.
Waarom denk je dat het fruit en de groenten in de supermarkt er zo perfect uitzien? Dat klopt, pesticiden. Als je zelf de touwtjes in handen hebt, kun je ervoor zorgen dat er geen schadelijke meststoffen en pesticiden worden gebruikt tijdens het groeiproces. Daarom is het voor een ‘home-gardener’ veel gemakkelijker om zijn producten biologisch te telen. Dit door het gebruik van natuurlijke ingrediënten, zoals compost, om de grond te verrijken. Om meer te weten te komen over deze vorm van recyclen, lees onze vorige blog post over composteren.
Tuinieren maakt je gezonder.
Allereerst zorgt de fysieke activiteit van tuinieren niet alleen voor de nodige beweging, maar brengt het je normaal gesproken ook buitenshuis. Al dat harde werk in je tuin levert je dus niet alleen de vruchten van je arbeid op, maar ook de nodige vitamine D. De wetenschap heeft al vaak bewezen dat al dat werk in je tuin hartziekten en beroertes vermindert, je nachtrust verbetert en chronische ziekten voorkomt door je vitamine D-spiegel te verhogen.
Tuinieren maakt gelukkiger.
De voldoening en het geluk dat je krijgt als je door de aarde ploegt is wereldwijd bekend. Die natuurlijke high die je ervaart na een sessie in de tuin is echter niet alleen tevredenheid en zonneschijn, daar is ook een meer wetenschappelijke reden voor. Een stemming verruimende bodembacterie, genaamd 'Mycobacterium vaccae', komt in je bloedbaan terecht door met je handen door de grond te gaan. Deze feel-good bacterie verhoogt je serotonine, verbetert je stemming en heeft stressbestendigheid en anti-angst eigenschappen.
Nieuwe leermogelijkheden.
Door de huidige staat van moderne gemakken is het gemakkelijker dan ooit om los te staan van het voedsel dat op je bord ligt. Groenten en fruit kweken, helpt ons alle stappen te waarderen die nodig zijn om het voedsel te verbouwen dat ons in leven houdt. Terwijl we dit leren, zal het onvermijdelijk ook ons bewustzijn verruimen. Dus wat is een betere manier om onze relatie met Moeder Aarde te versterken dan onze handen 'vuil' te maken in de tuin? Om nog maar te zwijgen over de dankbare ervaring die je je kinderen geeft door hen te leren hoe ze hun eigen voedsel kunnen verbouwen. Je kent het gezegde: "Als je een man een vis geeft, geef je hem voor een dag te eten. Als je een man leert vissen, geef je hem een leven lang te eten."
We hopen dat deze post je het laatste zetje geeft om eindelijk je eigen groenten en voedsel te gaan kweken. Want uiteindelijk zijn we wat we eten, toch?
Veel kweekplezier!
PS. Stay tuned, want volgende week posten we een blog over 'hoe je je eigen tuin begint' !