June 4, 2024
 • 
Yara Bakker

9 Apps voor een duurzamer leven

Duurzamer leven: voor velen blijft het door gebrek aan tijd of kennis bij een goed voornemen. Gelukkig bestaan er tegenwoordig allerlei hulpmiddelen die je helpen bij het aanleren van nieuwe gewoontes. In dit artikel bespreken we 9 apps die je op weg helpen naar dit doel.

In onze drukke dagelijkse levens hebben we soms nauwelijks tijd voor al onze standaard taken, zoals het doen van de wekelijkse boodschappen. Van vrije tijd voor het uitvoeren van onze hobby’s kunnen we vaak alleen maar dromen. Om deze reden lijkt het bijna onmogelijk om extra moeite te stoppen in het leiden van een duurzamer leven.

Geen nood! De onderstaande app helpen je om een beetje liever te zijn voor de planeet, zonder (veel) extra moeite. Soms besparen duurzame gewoonten je zelfs tijd. Benieuwd hoe dit kan? Lees dan snel verder!

We bespreken in dit artikel de volgende apps:

1.  My Little Plastic Footprint
2. HappyCow
3. Keurmerkenwijzer
4. Too Good To Go
5. Afvalscheidingswijzer
6. Klima
7. Questionmark
8. Eerlijkwinkelen
9. Byewaste

1. My Little Plastic Footprint

My Little Plastic Footprint is een gratis app die jou helpt om je plasticverbruik terug te brengen.

In de app vind je een handig overzicht van allerlei verschillende manieren waarop je dat kan doen. Ook suggereert deze duurzame alternatieve voor veelgebruikte voorwerpen, zoals plastic boodschappentasjes - maar ook minder voor de hand liggende producten komen aan bod, zoals cosmetica.

Wil je graag je vooruitgang in de gaten houden? Houd dan jouw PMI (Plastic Mass Index) bij in de app.

Plastic

2. HappyCow

Het is duidelijk dat een plantaardig dieet bijdraagt aan een duurzamere toekomst. Het is soms echter een heel gedoe om een restaurant of snackbar te vinden die rekening houdt met dergelijke dieetwensen. Often, looking at the menu is the only way to find this out.

Vaak kom je hier pas achter bij het zien van het menu. Om deze reden ontstond HappyCow : de app die je alle goede vegan, vegetarische en/of glutenvrije eetgelegenheden laat zien in de buurt. Daarnaast vind je er reviews van andere gebruikers en foto’s van hun gerechten. You can also find reviews from other users as well as photos of their dishes.

Je kunt de app gebruiken in meer dan 180 landen, waardoor je zelfs op vakantie gemakkelijk de weg kan vinden.

Vegan dish

3. Keurmerkenwijzer

Met Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal hoef je nooit meer moeite te doen om de betekenis van het keurmerk op een product te achterhalen.

Zo helpt de app je bij het maken van duurzame keuzes bij het doen van je boodschappen. Voor het gemak zijn alle keurmerken op categorie gesorteerd. Zo vind je bijvoorbeeld het Rainforest Alliance keurmerk in de categorie “Groenten en fruit”.

Daarnaast laat de app voor ieder keurmerk zien hoe hoog het ambitieniveau is. Zo weet je in hoeverre een product bijdraagt aan een duurzamere toekomst.

Food offer in supermarket

4. Too Good To Go

Voedselverspilling is een wereldwijd probleem. Nederlanders gooien jaarlijks zo’n 34 kg voedsel weg per persoon. However, companies are also a big contributor to the issue.

Maar ook de bedrijfswereld kan er wat van. Zo verdwijnt er in de Nederlandse horeca ieder jaar gemiddeld 200.000 ton eten in de afvalbak. Dit is erg zonde, want veel van deze voedingsmiddelen zijn nog gewoon geschikt voor consumptie.

Met Too Good To Go koop je de producten die restaurants en winkels over hebben aan het eind van de dag op tegen een lage prijs. Deze populaire app helpt je dus niet alleen om duurzamer te leven, maar ook om te besparen in de kosten voor je wekelijkse boodschappen.

Organic food

5. Afvalscheidingswijzer

De Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal helpt je om beter te recyclen. Vraag je jezelf regelmatig af wat er nou precies in welke prullenbak hoort? Met deze app heb je altijd een handig overzicht bij de hand.

Wanneer je de naam van het product waarvan je jezelf wilt ontdoen invoert (bijvoorbeeld “Chipszak”), vertelt de app je waar deze weggegooid dient te worden. Daarnaast geeft deze ook nog een aantal relevante tips met betrekking tot recycling, zoals overzichtelijke instructies over wat je met het deksel en/of eventuele stickers die op een verpakking zitten moet doen.

Recycling icoon

6. Klima

Met Klima bereken je gemakkelijk je eigen CO2-voetafdruk door het invullen van een aantal vragen over jouw levenswijze.

Daarnaast biedt de app verschillende strategieën om jouw CO2-uitstoot te neutraliseren, zoals het sponsoren van een duurzaam project.Ook vind je in de app ook een aantal handige tips om duurzamer te leven waar je mogelijk nog niet aan had gedacht, zoals bijvoorbeeld het overstappen op groene energie.

In de app houd je gemakkelijk jouw impact op het milieu bij en word je bovendien aangemoedigd om jouw vooruitgang te delen met je vrienden. Op deze manier wordt het leiden van een duurzaam leven een stuk leuker!

7. Questionmark

Questionmark helpt je bij het maken van duurzamere keuzes tijdens het doen van je wekelijkse boodschappen.

In de app krijgen de producten die je in de supermarkt vindt een score op het gebied van zowel gezondheid als duurzaamheid. Zo zie je in één oogopslag of het product past bij een gezond dieet en of de aankoop past bij je normen en waarden.

Je kunt zoeken op categorie, bijvoorbeeld ‘dranken’ of ‘broodbeleg en vleeswaren’. Maar je hebt ook de optie om een supermarktketen of keurmerk te selecteren.

Food in supermarket

8. Eerlijkwinkelen

Eerlijkwinkelen laat je zien welke fair trade, organische of tweedehands winkels er bij jou in de buurt zijn.

Als je je locatie deelt met de app laat deze een kaart zien waarop alle locaties aangegeven zijn. Aan de hand van de verschillende pictogrammen zie je gelijk om wat voor soort winkel het gaat.

Ook kan je filters instellen om alleen op bepaalde soorten winkels te zoeken. Zo kan je bijvoorbeeld op ‘Kleding’ of ‘Wonen’ zoeken.

Tweedehandswinkel

9. Byewaste

Als laatste mag Byewaste natuurlijk niet uit dit lijstje ontbreken. In onze app maak je gemakkelijk een afspraak voor onze gratis ophaalservice voor boeken, elektronica, speelgoed, textiel en meer.

Wij zorgen ervoor dat deze spullen op de juiste manier worden hergebruikt of gerecycled, zonder dat je ervoor langs de kringloop, textielcontainer of milieustraat moet.

Zo ben je er zeker van dat er geen schadelijke stoffen in het milieu belanden en doe je iets goeds voor het milieu met zo min mogelijk moeite.