June 4, 2024
 • 
Yara Bakker

'Cycling for recycling' met Byewaste

Als startup is het belangrijk om voortdurend te innoveren om met de tijd mee te gaan. Daarnaast zijn we altijd op zoek naar de beste manier om onze gebruikers van dienst te zijn. Daarom starten we deze maand met een wel heel bijzondere pilot: #Cyclingforrecycling.

We trotseren het grillige Nederlandse weer vanaf nu ook met cargo e-bikes om jouw oude spullen op te komen halen. Zo kan het zomaar zijn dat je CEO Francisco Rivera binnenkort voorbij ziet rijden op zijn stalen ros, op weg naar een schonere toekomst.
In dit artikel leggen we je uit hoe deze pilot tot stand is gekomen en lichten we onze beweegredenen voor deze innovatie toe. We hopen dat jullie net zo blij zijn met dit nieuws als wij!

EUDigiCirc: Een Europees programma voor circulaire economieën

Deze pilot werd mede mogelijk gemaakt door een subsidie die we ontvingen vanuit het Europese DigiCirc programma. Dit programma steunt vooruitstrevende initiatieven in het opbouwen van circulaire economieën met behulp van de nieuwste technologieën. DigiCirc zet sterk in op digitalisering, waarbij veelbelovende startups subsidies ontvangen om hun dromen waar te maken. Met trots kunnen we zeggen dat Byewaste één van deze startups is.

De voordelen van e-bikes

Wij zijn ervan overtuigd dat deze cargo e-bikes ons verder zullen brengen in ons streven naar een wereld zonder afval. Waarom wij dit denken? We hebben alle voordelen voor je op een rijtje gezet:

Een verminderde ecologische voetafdruk

Het meest enthousiast zijn we over de verminderde ecologische voetafdruk die de e-bikes met zich meebrengen. We zijn ons er bewust van dat de truck waar wij momenteel in rondrijden een kleine hoeveelheid CO2 uitstoot. Om deze reden berekenen wij altijd zorgvuldig de snelste route tussen alle adressen, zo beperken wij het aantal gereden kilometers tot een minimum.

Onze nieuwe e-bikes zijn echter nog beter voor het milieu, een elektrische fiets stoot namelijk veel minder uit dan de gemiddelde auto – namelijk zo’n 3% (bron: Milieucentraal). In deze berekening is het opwekken van de energie die een e-bike gebruikt zelfs al meegerekend.

Zo handelen we dus nog meer in lijn met onze duurzame missie!

Toegenomen wendbaarheid en snellere reistijden

Veel Nederlandser dan fietsen krijg je het niet. Onze wegen zijn geoptimaliseerd voor dit vervoersmiddel, en dit merken onze chauffeurs maar al te goed wanneer zij op pad zijn. Met de truck ervaren zij vaak hinder bij het navigeren over smalle weggetjes of scherpe bochten. Ook moeten zij soms omrijden als er zich een voetgangerszone tussen de stops bevindt. Dit levert soms zelfs enige vertraging op.

Op de fiets zijn we extra wendbaar, waardoor we gemakkelijker tot bij je voordeur kunnen komen om je oude spullen op te komen halen. Dit zorgt ervoor dat we sneller van deur tot deur rijden omdat we de route in één vloeiende beweging af kunnen leggen. Daarnaast zijn we ook sneller omdat we geen extra tijd kwijt zijn aan het parkeren van de truck. Een win-win situatie dus!

Een kartonnen doos

Het gebruik van standaard dozen

Op dit moment mogen onze gebruikers hun spullen aanbieden in dozen of tassen die zij zelf al in huis hebben. Tot dusver werkt dit systeem naar behoren, maar toch stelden wij onszelf geregeld de vraag of er misschien betere manieren van aanpak bestaan.

Aangezien de cargo e-bikes over een gelimiteerde opslagruimte beschikken, moesten we nadenken over een manier om zo veel mogelijk spullen kwijt te kunnen. We willen immers niet meerdere keren heen en weer moeten rijden. Zo kwam het tweede component van de #CyclingForRecycling pilot tot stand: het gebruik van dozen met een standaardformaat. Dit stelt ons in staat om de opgehaalde spullen gemakkelijk te kunnen stapelen.

Ook hopen we dat het beschikbaar stellen van deze dozen de gebruikerservaring verbetert. Of dit in de praktijk echt zo werkt, zullen we de komende periode gaan testen.

Jouw feedback kan ons helpen bij het verder verbeteren van onze service! Heb jij vragen, opmerkingen, of een persoonlijke ervaring met onze service die je graag zou willen delen? Stuur ons dan een mail via info@byewaste.app.