June 4, 2024
 • 
Yara Bakker

De Byewaste service en hoe deze werkt

Ben jij benieuwd hoe jouw oude spullen door ons - in samenwerking met onze partners - hergebruikt of gerecycled worden? Lees dan snel verder, in deze blog leggen we dit namelijk zo goed mogelijk aan je uit.

Je afgedankte spullen zijn ondertussen opgehaald door onze inzamelaar en jij geniet eindelijk weer van een opgeruimd huis. Maar waar komen deze spullen eigenlijk terecht? Aangezien de standaard recycle procedures voor ieder materiaal verschillen, zullen we iedere categorie apart met je bespreken.

In dit artikel komen de volgende onderwerpen aan bod:
1. Boeken
2. Elektronica
3. Speelgoed
4. Textiel

Boeken

Heb je boeken die al jaren ongelezen op de plank staan te verstoffen? Wij weten er wel raad mee. Indien de opgehaalde boeken nog in goede staat zijn, krijgen deze een tweede leven met de hulp van lokale kringloopwinkels. In het geval van Capelle aan den IJssel gaat het bijvoorbeeld om kringloopwinkel Het Goed. Zo doe je een ander een groot plezier met jouw oude lievelingsboek, en creëer je nieuwe ruimte op de plank voor je volgende.

Mochten de boeken echter onleesbaar of te beschadigd zijn, brengen wij ze naar een lokaal recyclingcentrum. Daar zorgen professionals ervoor dat het materiaal waarvan deze zijn gemaakt op de juiste manier wordt hergebruikt. Dit heeft als gevolg dat er minder bomen gekapt hoeven worden voor de productie van nieuw papier.

Wist je dat papier tot maar liefst zes keer gerecycled kan worden? Dit kan echter alleen als het papier gescheiden in wordt geleverd. Als dit niet gebeurt, is het papier eigenlijk altijd te vervuild om nog goed te kunnen recyclen.

Stapels boeken
Wist je dat…… Maar liefst 80% van het nieuwe papier en karton in Nederland bestaat uit oud papier?

Elektronica

E-waste is de meest vervuilende afvalstroom die er bestaat. Ter illustratie hebben we een aantal feiten voor je op een rijtje gezet:

  • 70% van alle vervuiling door afval komt door e-waste;
  • Een enkele batterij kan maar liefst 167.000 liter water vervuilen;
  • Jaarlijks wordt er in totaal 40.000 ton aan huishoudelijk elektronisch afval verbrand in Nederland.

Het is daarom maar al te belangrijk dat jouw oude elektronica op de juiste manier wordt gerecycled. Hier helpen wij je graag mee. Als jouw oude apparaten nog in een goede staat zijn, zorgen wij er ook in dit geval weer voor dat deze een nieuwe eigenaar krijgen.

Mocht dit niet zo zijn, wordt er eerst gekeken of een reparatie volstaat. Zo niet, worden de losse onderdelen indien mogelijk hergebruikt. Vervolgens worden de overgebleven materialen gebruikt als grondstof voor nieuwe producten.

Het is hierbij erg belangrijk dat er secuur te werk gegaan wordt, aangezien e-waste vaak vervuilende of zelfs giftige stoffen bevat. Daarom vertrouwen wij deze taak toe aan de beste lokale recyclingcentra, zoals bijvoorbeeld Irado.

Elektronische apparaten
Wist je dat…… Iedere Nederlander per jaar gemiddeld 80 kilo huishoudelijk afval produceert, waarvan 11% bestaat uit e-waste?

Speelgoed

Met jouw oude speelgoed maken wij andere kinderen blij. Ook deze worden namelijk opnieuw aangeboden via lokale kringloopwinkels indien deze nog een ronde mee kunnen.

Ook als dit niet zo is, doe je de planeet een plezier als je je oude speelgoed aan ons meegeeft. Wij zorgen er namelijk samen met lokale recyclingcentra voor dat dit speelgoed op de juiste wijze gerecycled wordt.

Speelgoed bestaat vaak uit meerdere verschillende materialen, waardoor het soms lastig kan zijn om deze op de juiste plek in te leveren. Door een ophaalverzoek te plaatsen in onze app, geef je dit uitzoekwerk uit handen.

Wist je dat…… Er steeds meer merken bestaan die speelgoed produceren van duurzame materialen? Naast de voor de hand liggende voordelen voor het milieu, gaat dit speelgoed vaak langer mee. Een win-win situatie dus!

Textiel

Er gaat dagelijks enorm veel textiel verloren, maar liefst 70% hiervan belandt namelijk in de afvalbak. Aangezien dit ervoor zorgt dat het materiaal vervuild raakt en daardoor niet meer kan worden gerecycled, heeft dit grote gevolgen voor het milieu. Erg zonde, aangezien niet minder dan 92% van het ingezamelde textiel kan worden hergebruikt.

Als je jouw oude kleding door ons op laat halen, ben je dus goed bezig voor het milieu. Wij zorgen ervoor dat textielwaren die nog een ronde mee kunnen bij lokale kringloopwinkels in de winkel komen te liggen, waar deze voor een goedkope prijs door jouw buurtbewoners gekocht kunnen worden.

Wordt het textiel echter aangeleverd in een slechte staat? Ook dan zorgen wij er samen met onze partners voor dat het goed terechtkomt. Zo kan jouw oude kleding bijvoorbeeld dienen als grondstof voor poetsdoeken of isolatiemateriaal.

Een stapel textiel
Wist je dat…… Nederlanders jaarlijks gemiddeld 5 kilo textiel netjes gescheiden inleveren, maar dat er tegelijk zo’n 9 kilo per persoon bij het restafval belandt?


Door het gebruik van de Byewaste ophaalservice zorg jij er dus voor dat er zo min mogelijk kostbaar materiaal verloren gaat, zonder dat je hier zelf moeite voor hoeft te doen. Iedere pick-up brengt ons dichter bij een toekomst zonder afval. We hopen dat we je snel mogen helpen bij het afkomen van jouw oude spullen!

Bedankt voor het lezen van onze blog. Vond je de inhoud interessant?
Vergeet deze dan niet te delen met je vrienden en familie!