Er wordt veel tijd, energie en liefde gestoken in het verbouwen en verwerken van voedsel, zodat het uiteindelijk op ons bord belandt. Daarom hebben we thuis allemaal geleerd dat eten weggooien uit den boze is. Maar toch blijven we dit op grote schaal doen.
Wil jij vandaag een begin maken in je eigen keuken om iets te doen aan dit probleem? Ga dan aan de slag met de volgende duurzame recepten:
Bananenbrood
Pompoensoep
Vegetarische burger
Bananenbrood
Vergeleken met andere producten in de supermarkt zijn bananen een van de meest weggegooide producten (bron: ScienceNordic). Bananen veranderen snel van kleur, en ondanks dat overrijpe bananen zoeter zijn hebben de meeste mensen toch een voorkeur voor gele bananen.
Voor het bakken van bananenbrood kan je overrijpe bananen gebruiken, zodat deze uiteindelijk niet in de prullenbak belanden.
Ingrediënten:
125 g gesmolten boter
200 g suiker
2 grote eieren
60 ml melk
1 tl vanille-extract
3 rijpe bananen
250 g bloem
1 tl baking soda
Snufje zout
Handvol gehakte chocola of noten
Optioneel: 1 extra banaan
Instructies:
Verwarm de oven voor op 160˚C (in het geval van een heteluchtoven). Bekleed een cakeblik van ongeveer 25 cm met bakpapier of vet deze goed in.
Meng als eerste de suiker met de boter en klop het mengsel goed door elkaar. Voeg de eieren één voor één toe, terwijl je blijft mengen.
Roer nu de melk en het vanille extract erdoor. Doe daarna de bloem, de baking soda en het zout erbij en roer het om. Klop totdat er een glad mengsel ontstaat.
Prak de bananen met een vork of pureer ze in een blender. Voeg toe aan je beslag en roer tot het goed verdeeld is. Als laatste voeg je de chocola en de noten toe.
Giet het beslag in de bakvorm en bak het brood in de voorverwarmde oven voor ongeveer 50 tot 65 minuten (of totdat een houten prikker er droog uitkomt wanneer je deze in het midden van het brood steekt).
Optioneel: Wil je de extra banaan gebruiken, snij deze dan in de lengte doormidden en druk met de bolle kanten in het beslag.
Laat het bananenbrood 10 minuten afkoelen in het blik voordat je deze eruit haalt en verder af laat koelen.
Serveertip:
Serveer eventueel met een lekkere bol vanille ijs. Eet smakelijk!
Houd jij ook zo van Halloween? Na deze feestdag worden er jaarlijks gemiddeld 1.3 miljard pompoenen weggegooid (bron: Elevate Packaging). Zonde! Je kunt hier namelijk heerlijke pompoensoep van maken.
Ingrediënten:
750 g flespompoenen
1 middelgrote ui
1 teen knoflook
125 g winterpenen
2 el milde olijfolie
1 gedroogd laurierblaadje
1 tl gemalen komijn
½ groentebouillonblokje
500 ml kraanwater
1 tl tabasco
62.5 g crème fraîche
Instructies:
Halveer de pompoen en verwijder de zaden en draderige binnenkant met een lepel. Snijd het vruchtvlees in stukken. Snijd de uien en knoflook grof en de winterpeen in plakken.
Verhit de olie in een grote soeppan. Voeg de pompoen, ui, knoflook en winterpeen toe en bak 5 minuten op middelhoog vuur. Roer regelmatig.
Voeg de laurierblaadjes en komijn toe en bak 1 minuut mee. Voeg de bouillontablet en het water toe en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag en laat het mengsel 30 minuten zachtjes koken.
Verwijder de laurierblaadjes. Pureer de soep met een staafmixer. Breng op smaak met de tabasco, peper en eventueel zout.
Verdeel de soep over diepe borden of kommen en schep op elke portie een lepel crème fraîche.
Serveertip:
De soep is lekker met een topping van gehakte ongezouten notenmix of in stukjes gebroken kaaskoekjes met roomboter. Serveer de garnering in een apart bakje bij de soep.
Serveer de soep eens met een verse-kruidenolie. Pureer daarvoor (per 2 personen) 5 g platte peterselie, 2½ g bieslook en 50 ml milde olijfolie in een hoge beker met een staafmixer.
Bewaartip:
Je kunt deze soep maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in het bewaarbakje, zodat de soep bij het vriezen kan uitzetten zonder dat je diepvriesbakje barst.
Maar liefst een derde van al het voedsel gaat verloren of wordt weggegooid (bron: National Geographic). Groenten verkommeren vaak door gebrek aan schaduw en koeling. Gelukkig kan je met groenten die bijna op het punt staan om te bederven lekkere vegetarische burgers maken. Daarnaast is een plantaardig dieet ook nog eens goed voor het milieu. Een win-win situatie dus!
Ingrediënten:
1½ kopjes groenteresten (bijv. broccoli of bloemkoolstengels, gekneusde aardappelen of pompoen, wortels die op het punt staan te bederven)
3 zakjes kikkererwten, uitgelekt, gespoeld en afgedroogd
1 el Olijfolie
1 tl Zeezout
½ tl Knoflook Poeder
½ tl Paprikapoeder
½ tl Provençaalse kruiden
2 el Mayonaise
3 teentjes knoflook, fijngehakt
2 sjalotjes, fijngehakt
2 grote eieren
½kop feta kaas (optioneel)
½kop panko paneermeel
Burgerbroodjes of slawraps, om te serveren
Instructies:
Schil de wortels, broccolistengels, gekneusde aardappelen en andere vegetarische restjes. Voeg alle etensresten toe aan de keukenmachine en pulseer tot ze fijngehakt en gelijkmatig van grootte zijn.
Voeg de kikkererten, olijfolie, knoflookpoeder, paprikapoeder, provençaalse kruiden en mayonaise toe. Pulseer vervolgens tot de kikkererwten fijngehakt (niet gepureerd) zijn en het mengsel dik is.
Voeg de knoflook, sjalotten, eieren, feta (optioneel) en de helft van het panko-paneermeel toe en pulseer nog een aantal keer tot het mengsel een gelijkmatige textuur heeft en alle ingrediënten erdoorheen zijn gemengd. Voeg zo nodig meer paneermeel toe - er kan meer of minder nodig zijn, afhankelijk van de soort etensresten die je gebruikt om de burgers te maken.
Vorm het mengsel tot burgers die even groot zijn als hamburgerbroodjes en leg ze op een bakplaat.
Verhit voor het bakken van de burgers één tot twee eetlepels olie in een pan op middelhoog vuur. Bak de burgers in de pan zo’n 3 tot 5 minuten aan elke kant.
Om te serveren leg je de burgers op hamburgerbroodjes of slawraps. Breng op smaak met ketchup en mosterd, gesneden avocado, knapperige veldgroenten of je favoriete kaassoort.
Bewaartip:
De ongebakken burgers kunnen tussen perkamentpapier worden gelegd en 3 dagen in de koelkast worden bewaard, of ingevroren (goed verpakt) tot 3 maanden.