TrustScore 4.8 - Bekijk op Trustpilot
Byewaste B.V.
Saturnusstraat 14, 2516 AH Den Haag
KvK 74008706
Een eigen bedrijf starten is eng, en het zal niet altijd gemakkelijk zijn. Maar als je de gok niet waagt, breng je ook geen verandering teweeg. Nu bekend is geworden dat de meeste landen hun beoogde bijdrage aan de klimaatdoelstellingen van 2030 niet gaan waarmaken, is het tijd voor bedrijven en consumenten om zelf actie te ondernemen. En hoe kun je dat beter doen dan door het creëren van de baan van je dromen? Dit is precies wat de onderstaande ondernemers hebben gedaan. Zij richtten hun eigen bedrijf op en zetten zich dagelijks in voor een groenere wereld.
We zullen de volgende bedrijven aan je introduceren:
1. Too Good To Go & No Food Wasted
2. Pieter Pot
3. Renoon
4. Kitche
5. Vibers
6. Quicargo
7. FairPhone
Voedselverspilling is een van de meest hardnekkige problemen in de moderne samenleving. Daarom strijden Too Good to Go en No Food Wasted om de hoeveelheid voedsel die dagelijks wordt verspild te verminderen. Bovendien helpen ze consumenten om geld te besparen op hun boodschappen: een win-winsituatie.
Too Good to Go bestaat al een tijdje (sinds 2015 om precies te zijn), maar het bedrijf blijft zijn activiteiten maar uitbreiden naar nieuwe markten. Deze innovatieve mobiele applicatie stelt restaurants en winkels in staat om de overgebleven producten waar ze aan het eind van de dag mee blijven zitten te verkopen in een zogenaamde ‘Magic Box’. Het aanbod wisselt dagelijks, en het is altijd weer een verrassing waar je mee thuiskomt.
In Nederland wordt het bedrijf nu vergezeld door No Food Wasted. Deze mobiele applicatie geeft gebruikers een overzicht van al het voedsel dat de houdbaarheidsdatum nadert in de buurt, waarop ze deze producten tegen een lagere prijs kunnen kopen. Het loont de moeite om beide applicaties te downloaden, aangezien het aanbod meestal van elkaar afwijkt is en de aangesloten verkopers verschillen.
Het is inmiddels alom bekend dat plastic producten slecht zijn voor het milieu. Wanneer je echter je boodschappen haalt bij een reguliere supermarkt, is het bijna onvermijdelijk dat je met veel overtollige verpakkingsmaterialen thuiskomt. De oprichters van Pieter Pot herkenden dit probleem, waarop ze hun pakketvrije bezorgservice oprichtten. Het bedrijf bezorgt je boodschappen tot aan de deur in mooie glazen containers, voor een gemiddelde prijs die vergelijkbaar is met die van normale supermarkten.
De eindeloze wachtlijst (momenteel wachten er duizenden mensen om bediend te worden) wijst op het ongeëvenaarde succes van Pieter Pot. We kunnen alleen maar hopen dat het bedrijf internationaal uit gaat breiden of dat er soortgelijke initiatieven ontstaan in andere markten om de circulaire economie op een nog grotere schaal te promoten.
Iris Skrami, de oprichtster van Renoon, was ooit op zoek naar een duurzaam geproduceerde little black dress. Deze eenvoudige taak kostte haar meer dan een week, aangezien dergelijke informatie over de verschillende merken in de mode-industrie over het internet lastig te vinden was. Dit maakte het zoekproces onnodig ingewikkeld, waardoor ze door meerdere websites heen moest scrollen om de perfecte match te vinden.
Ze trommelde een aantal anderen op om dit probleem op te lossen. Samen lanceerden ze Renoon: een overzichtelijk zoekplatform speciaal voor duurzame mode. Het doel van het bedrijf is om 100% transparant te zijn en het leven van de consument makkelijker te maken door alle items op één plek te verzamelen en tegelijkertijd alle informatie te verstrekken die nodig is voor een bewuste keuze. Met ondertussen al meer dan 300 merken op het platform, is het waarschijnlijk dat Renoon in de toekomst alleen maar zal blijven groeien.
Kitche is een andere mobiele applicatie die voedselverspilling tegengaat, maar die het probleem vanuit een heel andere hoek benadert. Dit bedrijf probeert je niets te verkopen, maar helpt je om beter gebruik te maken van wat je al hebt.
De app stelt je in staat om bij te houden welke voedingsmiddelen je nog in huis hebt - handig als je het even niet meer weet als je in de supermarkt staat! Daarnaast houdt deze ook je voedselverspilling bij, waarop je gepersonaliseerde recepten te zien krijgt die slim gebruik maken van je restjes. Het gebruik van de app is niet alleen financieel gezien een goede keuze, maar het scheelt je ook een paar wandelingen naar de gft-container.
Het bedrijf staat nog in de kinderschoenen, maar werd al besproken door de BBC, ITV, Metro en de Daily Mail. De positieve reacties in de media vormen genoeg reden om aan te nemen dat Kitche een mooie toekomst wacht, houd het bedrijf dus goed in de gaten.
Volgens Jan-Govert van Gils (de oprichter van Vibers), is olifantsgras dé oplossing voor het elimineren van niet-duurzame verpakkingen. Viber wil plastic, papier en zelfs beton vervangen door een duurzamer materiaal gemaakt van dit onderhoudsarme gewas. Een groot voordeel is dat de plant vier keer zoveel CO2 uit de lucht filtert als dat bomen doen. Het gewas groeit ook snel, heeft niet veel water nodig en kan bijna overal worden geplant - ideaal!
Sommige producten die door het bedrijf worden gemaakt zijn al te koop bij WAAR, waaronder (maar niet beperkt tot) wenskaarten, lunchboxen en notitieboekjes. Het bedrijf wil op termijn tevens bijdragen aan een groenere samenleving door andere bedrijven te overtuigen om duurzaamheid als kernwaarde op te nemen in hun bedrijfsstrategie en productontwerp. Om hen te helpen slagen in deze missie, biedt Vibers verschillende gratis hulpmiddelen aan op hun website.
Op dit moment benutten de meeste vrachtwagens hun capaciteit niet optimaal omdat zij vaak zonder lading terugkeren van hun eindbestemming. Quicargo wil de logistieke sector reorganiseren door deze (deels) lege vrachtwagens te vullen. Daarnaast belooft het bedrijf meer flexibiliteit, lagere kosten en een betere service. Verzender of vervoerders hoeven zich alleen maar aan te melden op de website van het bedrijf om gebruik te kunnen maken van deze dienst.
Daarnaast belooft het bedrijf meer flexibiliteit, lagere kosten en een betere service. Verzender of vervoerders hoeven zich alleen maar aan te melden op de website van het bedrijf om gebruik te kunnen maken van deze dienst.
Het bedrijf heeft veel belangstelling gewekt bij het grote publiek en is reeds besproken in meerdere vooraanstaande mediabronnen zoals Business Insider, De Telegraaf en Nieuwsblad Transport.
We vergeten vaak dat een van onze meest gebruikte apparaten aanzienlijke schade toebrengt aan het milieu. De smartphone-industrie is sterk vervuilend en tot voor kort waren er geen duurzame alternatieven. Dat veranderde allemaal in 2013 met de lancering van FairPhone, de prijswinnende telefoon gemaakt van duurzame gerecyclede materialen.
Door de mogelijkheid om afzonderlijke onderdelen van de telefoon te vervangen, is het mogelijk om de telefoon na aankoop te laten repareren of up te graden, in tegenstelling tot andere populaire modellen die bij gemiddeld gebruik ongeveer twee jaar meegaan. Alsof dat nog niet genoeg is, zorgt het bedrijf bovendien voor een eerlijk loon voor fabrieksarbeiders.
Er zijn momenteel verschillende modellen beschikbaar, en de telefoons worden steeds vaker aangeboden door grotere retailers. Het meest recente model is de Fairphone 4, die nu beschikbaar is voor pre-order.