TrustScore 4.8 - Bekijk op Trustpilot
Byewaste B.V.
Saturnusstraat 14, 2516 AH Den Haag
KvK 74008706
In onze laatste post behandelden we enkele van de talloze voordelen van het beginnen van je eigen moestuin. We zagen dat het je niet alleen veel heerlijke groenten en fruit oplevert, maar dat het ook je mentale en fysieke gezondheid een flinke boost geeft. "Maar hoe begin ik mijn eigen moestuin? Welke groenten en fruit moet ik wanneer planten? Is het mogelijk om er een te beginnen als ik in de stad woon?", hoor ik je denken. Alles wat ik kan zeggen is, blijf lezen.
Gebruik deze 8 stappen als leidraad bij het beginnen van je eigen moestuin, en vergeet niet te genieten van het proces.
1. Kies een goede locatie.
2. Begin klein.
3. Kweek wat je graag eet.
4. Beslis welke tuin je gaat aanleggen.
5. Gebruik zaden van hoge kwaliteit.
6. Een rijke bodem is essentieel.
7. Bereid je voor op plagen en ziekten.
8. Oogst en bewaar.
Kies een goede locatie.
Er zijn twee essentiële vereisten voor het kweken van voedsel, namelijk zon en water. Net als mensen zijn groenten het gelukkigst als ze in de zon staan en als ze gemakkelijk toegang hebben tot water.
Veel zonlicht
De zon is nodig om het proces van fotosynthese op gang te brengen, waardoor je tuin de nodige energie krijgt om optimaal te groeien. Zonnegroenten hebben minstens 6-8 uur direct zonlicht per dag nodig om te groeien, dus geen schaduw. Hoewel de meeste groenten veel zonlicht nodig hebben om optimaal te produceren, zijn er ook andere groenten die beter in de schaduw kunnen groeien. Vergeet niet dat geen enkele groente kan gedijen in diepe, dichte schaduw zonder zonlicht.
Gemakkelijke toegang tot water
Gemakkelijke toegang tot water is de tweede sleutelcomponent voor een gezond groeiproces. Net als de zon speelt water een grote rol in de fotosynthese, en is het verantwoordelijk voor het transport van mineralen en voedingsstoffen uit de grond naar de plant. Er zit echter een hele denkwijze achter 'wanneer en waar je je groenten water moet geven', dus wees voorzichtig en bestudeer het voordat je begint. Beginnende tuiniers maken vaak de fout hun groenten te verdrinken, dus het is belangrijk inzicht te hebben in het gebruik van water.
Begin klein!
Voor alle beginnende tuiniers: begin klein. Een grote tuin kan veel van je tijd en energie opslokken, dus het is beter om met een kleine moestuin te beginnen. Als de weerstand klein is, is het veel gemakkelijker om de taak uit te voeren en er een gewoonte van te maken. Als het om tuinieren gaat, leer dan eerst de basis, verdiep je in het onderwerp, en geniet van het proces van het planten van je eerste paar groenten. Dit zal niet alleen voorkomen dat u zich overweldigd voelt, maar ook dat u tonnen geld en tijd aan deze nieuwe hobby uitgeeft.
Kies maximaal vijf verschillende groenten, plant een paar van elke soort, en leer het vak langzaam maar zeker. Zo wordt het gemakkelijk om het werk bij te houden, krijg je voldoende voedsel, en kun je het overal vandaan doen. De gemakkelijkste manier is om containers te gebruiken om je groenten te kweken, of een klein stukje in je tuin van 1x1 meter.
Kweek wat je graag eet.
Denk aan de groenten en fruit die je graag eet, en je weet hoe je tuin eruit zal zien. Behalve de smaak zijn er nog een paar andere factoren om in gedachten te houden bij de beslissing wat je in je moestuin gaat verbouwen.
Beslis wat voor tuin je gaat aanleggen.
Er zijn een paar verschillende soorten tuinen waar je uit kunt kiezen, met elk hun eigen voordelen. Hier noemen we 2 populaire soorten waaruit je kunt kiezen.
Gebruik zaden van hoge kwaliteit.
Het kweken van je groenten uit zaad heeft verschillende voordelen ten opzichte van het kopen in je plaatselijke tuincentrum. Niet alleen kan het een stuk goedkoper, maar je kunt ook het hele proces controleren, wat van belang is als je het allemaal biologisch wilt doen. Wanneer je kiest welke zaden je koopt, ga dan altijd voor de zaden van hoge kwaliteit. Dit bepaalt de kwaliteit en de populatie van de plant, en dus het hele groeiproces. Door zaden te kopen voorkom je ook dat je insecten en ziekten mee naar huis neemt die misschien ergens op de plant die je in de winkel koopt verborgen zitten.
Een rijke bodem is essentieel.
Grond is het basismiddel voor plantengroei en ondersteunt je groenteplanten door ze te voorzien van voedingsstoffen, lucht, vocht en warmte. Je wilt dat de grond kruimelig, donker en vol leven is. Gezonde grond heeft een evenwicht van bodemdeeltjes, organische humus, water en een goede luchtcirculatie. Voordat je een perceel in gebruik neemt, controleer je de pH van de bodem om te zien of het verstandig is die specifieke plek uit te kiezen. Geen reden tot paniek als de pH-waarde niet geweldig is, want er zijn verschillende manieren om je bodem te verbeteren, waaronder het toevoegen van organisch materiaal zoals compost.
Als je meer wilt weten over het belang van de bodem - niet alleen voor moestuinen maar voor de wereld in het algemeen - kijk dan eens naar de film Kiss the Ground. Ik beloof je, het zal je hele kijk op de grond waarop we dagelijks lopen veranderen.
Bereid je voor op plagen en ziekten.
Ongedierte en ziekten komen vaak voor in moestuinen. Maar geen paniek, je hoeft je niet per se tot chemische middelen te wenden om deze schadelijke tuin insecten te bestrijden, er zijn ook een paar natuurlijke manieren om dat te doen. Sommige problemen vragen inderdaad om speciale oplossingen, maar als je deze richtlijnen volgt, kan je goed voorkomen dat ongedierte en ziekten op je eten afkomen.
Oogsten en bewaren.
Eindelijk is het tijd om te oogsten. Voor de meest verse smaken en voedingsstoffen moet je de groenten op hun hoogtepunt oogsten, zoals we in ons vorige artikel hebben besproken. Bij een grote oogst is het belangrijk de groenten te bewaren, zodat u later kunt blijven genieten van de vruchten van je arbeid. Een populaire methode is het invriezen van de groenten, wat een van de gemakkelijkste manieren is.
We hopen dat na het lezen van dit bericht je leven als thuistuinier snel op gang komt. Je zal zien, waar je ook bent: waar een wil is, is een weg. Denk eraan, begin klein, kweek waar je van houdt, en vergeet niet te genieten van het proces.
PS. Als je in de stad woont, kijk zeker of er een gemeenschapstuin in de buurt is waar je samen met anderen kunt groeien !
Veel kweekplezier!