September 3, 2024
 • 
Yara Bakker

Verduurzamen: 8 gewoontes voor een groene levensstijl (deel 1)

De boodschap van David Attenborough’s nieuwste Netflix-documentaire  is maar al te duidelijk: we moeten duurzamer gaan leven, anders gaat de natuur op onze planeet verloren (en daarmee ook de mensheid). Maar hoe zet je dit vooruitstrevende doel om in haalbare dagelijkse gewoontes? Om je op weg te helpen bespreken we in dit artikel vier goedkope en gemakkelijke manieren om groener te leven.A Life on Our Planet

Als een duurzame startup zijn we ons volledig bewust van de hindernissen die komen kijken bij het aanmeten van een levensstijl die net zo vriendelijk is voor onze planeet als dat deze is voor onze portemonnee. Veel artikelen die worden geschreven over het onderwerp beschrijven radicale plannen om je ecologische voetafdruk tot een absoluut minimum te beperken, zoals zero waste leven of verhuizen naar een tiny house. Hoewel we enorm veel respect hebben voor degenen die zich kunnen houden aan een dergelijke levensstijl, geloven we sterk in de kracht van stapsgewijze verbetering. Deze week bespreken we een aantal tips die makkelijk toe te passen zijn in je dagelijkse leven, namelijk:

1. Wissel van bank
2. Koop tweedehands
3. Stap over op een plantaardig dieet
4. Beperk je consumptie van producten voor eenmalig gebruik

Wissel van bank

Het eerste advies dat we je willen meegeven betreft het overstappen naar een duurzamere bank en/of het motiveren van je vrienden en familie om hetzelfde te. Banken investeren jouw geld in allerlei zaken als belangrijk onderdeel van hun bedrijfsmodel. In de praktijk betekent dit dat jouw spaargeld op het moment zonder dat je het weet bij kan dragen aan de fossiele brandstofindustrie of de ontbossing van de Amazone. Gelukkig proberen steeds meer banken tegenwoordig tegemoet te komen aan de wensen van het groeiende aantal consumenten dat milieubewuste keuzes probeert te maken. Overstappen is veel gemakkelijker dan velen denken (in minder dan één dag kan dit volledig geregeld zijn) en er zijn online veel hulpmiddelen te vinden die je helpen bij het maken van je keuze.

TIP: Als je niet afschrikt van een beetje risico, kun je zelfs overwegen om je spaargeld te beleggen in een duurzaam fonds. Jouw geld wordt dan gebruikt om duurzame initiatieven te ondersteunen, met de kans dat je hier zelf een zakcentje aan verdient.

Een spaarvarken
Tweedehandswinkel

Koop tweedehands

Door tweedehandste winkelen, voorkom je dat er onnodig veel nieuwe producten worden geproduceerd. Massaproductie put kostbare en eindige hulpbronnen uit, terwijl veel van de producten die worden gemaakt in de rommelhoek van warenhuizen of bij mensen op zolder eindigen. Door de lage productiekosten overtreft het aanbod van consumentengoederen de vraag ruimschoots. Dit leidt tot overmatige vervuiling. Zo stoot de mode-industrie meer CO2 uit dan internationale vluchten en de zeescheepvaart samen (deze industrie heeft maar liefst 10% van alle CO2-uitstoot op haar naam staan).

Gelukkig beseffen steeds meer mensen zich dit, en wordt tweedehands winkelen steeds populairder. Hoewel dit eerder misschien een ietwat sjofel imago had, is het dragen van vintage kleding bijvoorbeeld helemaal hip in 2021. En het beste hieraan? Je bent in een tweedehandswinkel eigenlijk altijd veel goedkoper uit dan in een reguliere winkel! Vind de dichtstbijzijnde vestiging op de website van Het Goed.

Stap over op een plantaardig dieet

Naast het feit dat een plantaardig dieet wordt geassocieerd met een grote verscheidenheid gezondheidsvoordelen, is dit tevens een van de vriendelijkste dingen die je voor de planeet kunt doen. De veestapel die nodig is voor de productie van vlees en zuivel verbruikt namelijk zelf ook veel voedsel. Ter illustratie: momenteel gaat een derde van al het graan in de wereld op aan het onderhouden van gedomesticeerde dieren in de landbouw. Daarnaast verbruikt deze industrie ook nog eens grote hoeveelheden schoon water, voor de productie van één kilo rundvlees zijn bijvoorbeeld duizenden liters water nodig. Bovendien leveren het onzorgvuldige gebruik van antibiotica en de voortdurende ontbossing in de landbouw nog meer problemen op. Dit betekent dat zelfs het beperken van uw inname van dierlijke producten tot een paar dagen per week een aanzienlijke impact zal hebben op het milieu.

Gelukkig wordt het je tegenwoordig erg makkelijk gemaakt om je gezondheid te monitoren terwijl je van dieet verandert. Er komen geen rigoureuze voedingsschema’s of complexe berekeningen meer aan te pas. Er bestaan namelijk verschillende hulpmiddelen die het werk voor je doen, zoals de Eetmeter. Nu er steeds meer low-budget plantaardige alternatieven voor dierlijke producten beschikbaar komen, is (deels) vegetarisch of zelfs veganistisch eten bovendien goedkoper dan ooit tevoren.

Plantaardig gerecht
Plastic fles in de oceaan

Beperk je consumptie van producten voor eenmalig gebruik

Single-use producten zijn zeer schadelijk voor het milieu. De productie hiervan put de eindige hulpbronnen van onze planeet uit en veel van deze producten komen bovendien in de natuur terecht nadat ze worden weggegooid. Terwijl steeds meer regeringen werken aan het instellen van een ban op single-use producten in de nabije toekomst (hoera!), kun je zelf ook bijdragen aan de oplossing van dit probleem.

Er bestaan veel alternatieven voor de meeste producten voor eenmalig gebruik. Je kunt je make-updoekjes inruilen voor wasbare wattenschijfjes en ervoor kiezen om je tanden te poetsen met een elektrische tandenborstel (of eentje gemaakt van duurzame materialen zoals bamboe of gerecycled plastic). Andere opties zijn het kopen van biologisch afbreekbare wattenstaafjes, boterhamzakjes gemaakt van bijenwas of siliconen, modieuze herbruikbare waterflessen (zoals Dopper), RVS of bamboe rietjes, menstruatiecups en wasbare gezichtsmaskers. Drink je vaak bruisend water, dan is het wellicht een goed idee om te investeren in een SodaStream . Er komen regelmatig nieuwe alternatieven op de markt, houdt het nieuws dus in de gaten.