December 3, 2024
 • 
Charissa Duisters

Voedselverspilling: waarom het een belangrijk onderwerp is en hoe je het kunt tegengaan

Weet jij hoe groot het probleem van voedselverspilling daadwerkelijk is? Weet jij hoe je het moet bestrijden? In dit artikel willen we je informeren en inspireren.

In Nederland verspillen we jaarlijks gemiddeld 2 miljard kilo voedsel. Dat klinkt natuurlijk al erg veel, maar de impact wat dat heeft op het milieu is nog groter. Gelukkig zijn er organisaties zoals Samen Tegen Voedselverspilling die het probleem blijven aankaarten en oplossingen bieden. In deze blog bespreken we de problematiek en delen we een paar tips over hoe jij voedselverspilling kan tegengaan!


1. Gebruik al je restjes
2. De TooGoodToGo app
3. Verse producten van de markt

Wat is voedselverspilling?

We praten over voedselverspilling wanneer voedsel wat voor consumenten bedoeld is wordt weggegooid. Alle oneetbare resten worden daar niet bij gerekend, denk aan botten, schillen, graten… Dus wat rekenen we er wel bij? Alle producten die over de datum zijn (en daardoor weggegooid worden) en producten die in de winkels weggegooid worden. In kort hebben we het dus over afval doorheen de gehele voedselketen.

De organisatie Samen Tegen Voedselverspilling doet onderzoek naar voedselverspilling en de nummers die erbij komen kijken. Zo wordt er thuis gemiddeld 34 kg/persoon verspilt, maar als we kijken naar verspilling in de hele keten, gaat het over gemiddeld 106 tot 147 kilo per persoon. 23 tot 32% wordt dus door huishoudens zelf weggegooid.

Someone chopping vegetables

Dus waarom is het een probleem?

Hoe later in de keten voedsel wordt weggegooid, hoe groter het effect op het milieu. Er wordt namelijk steeds meer energie gestopt in transport, verpakking, verwerking et cetera.

Als er geen voedselverspilling zou zijn, zou de totale milieubelasting voor voedselconsumptie in Nederland 9% lager zijn, dat is een hele hoop! In Nederland stoot voedselverspilling elk jaar 131 kilo CO2 uit per persoon, dat is 8 tot 10% van de broeikasgasemissies.

De impact hangt ook erg af van de voedselcategorie. Zo zorgt de productie van vlees voor meer, uitstoot van broeikasgassen waardoor het een hogere klimaatimpact heeft dan bijvoorbeeld groente en fruit.

Wat kun je zelf doen?

Verander de wereld, begin bij jezelf. Kleine veranderingen kunnen een grote impact maken en wat is er makkelijker dan kijken naar hoe je veranderingen kan maken in jouw leven die voedselverspilling kunnen tegengaan.

Organisaties zoals Samen Tegen Voedselverspilling en Voedingscentrum delen vaak tips over hoe je voedselverspilling kunt tegengaan. Zo wordt er ook jaarlijks de verspillingsvrije week georganiseerd, door Samen Tegen Voedselverspilling, waarin er extra aandacht wordt gebracht aan voedselverspilling en hoe we het kunnen voorkomen.

We zouden Byewaste niet zijn als we onze favoriete tips niet zouden delen:

1. Gebruik al je restjes

Niet alleen de restjes van een maaltijd, maar ook de restjes van de ingrediënten die je hebt gebruikt om ze te bereiden. Vaak is het moeilijk om daarmee weer een nieuwe maaltijd te verzinnen, vooral als je even geen inspiratie hebt. Gelukkig zijn er handige apps en sites zoals Supercook waar je ingrediënten kan invoeren die je thuis hebt liggen en de website geeft je dan verschillende recepten. Zo wordt koken met restjes wel heel makkelijk!

2. De TooGoodToGo app

Een andere goede tip is de TooGoodToGo app! Bij TooGoodToGo kun je pakketten ophalen bij winkels voor weinig geld. Het doel is om voedselverspilling zo ook tegen te gaan voordat het bij de consument komt. Veel supermarkten zoals Lidl en Coop doen hier ook aan mee. Daar krijg je vaak een verspakket met groente en fruit! Deze 'restjes' zijn vaak een gevarieerde combinatie van verse producten die nog steeds in een goede staat zijn. Combineer deze tip met Supercook om je 'food game' nog sterker te maken! Albert Heijn heeft vaak broodboxen, een goedkope manier om je vriezervoorraad aan te vullen.

Vind je het fijn om apps te gebruiken om nog duurzamer door het leven te gaan? Vind dan meer apps in deze blog post.

3. Verse producten van de markt

Veel steden en dorpen hebben een wekelijks -of zelfs vaker- een markt.

Op de weekmarkt kun je vaker een specifieke hoeveelheid groente, fruit, en kaas kopen. Zo kun je precies kopen wat je nodig hebt om je maaltijd te maken en zit je dus vaker zonder overgebleven restjes! Daarnaast sla je daarmee ook vaker stappen over in de keten, en worden veel meer producten verpakkingsvrij verkocht. Ook dat bespaart weer op belasting van het milieu.

Heb jij nog meer tips voor het tegengaan van voedselverspilling? Laat het ons weten!