June 4, 2024
 • 
Yara Bakker

Wat moet ik doen met mijn oude matras?

In Nederland worden er ieder jaar zo’n anderhalf miljoen matrassen weggedaan. Om onnodige vervuiling van het milieu te voorkomen is het van groot belang dat deze matrassen op de juiste manier worden gerecycled. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw oude matras goed terechtkomt? Je leest het in dit artikel.

De gemiddelde levensduur van een matras is zo’n 8 tot 10 jaar. Daarna is deze over het algemeen wel aan vervanging toe. Aangezien matrassen gemiddeld ongeveer 20 kilo wegen, maken deze een groot deel uit van de huishoudelijke afvalstroom.

Vroeger verdween het merendeel van de afgedankte matrassen in de verbrandingsoven, met grote negatieve gevolgen voor het milieu. Gelukkig was daar RetourMatras: dit bedrijf heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in hun recyclingcapaciteit. En niet zonder resultaat! Op dit moment wordt zo’n 75% van alle afgedankte matrassen gerecycled. Goed nieuws dus voor de planeet.

Waarom moet ik mijn matras recyclen?

Er zijn twee belangrijke redenen waarom het belangrijk is om oude matrassen te recyclen.

1. Er gaan kostbare grondstoffen verloren

Wanneer een matras niet wordt gerecycled, gaan er kostbare grondstoffen verloren. Het is alom bekend dat de mensheid de natuurlijk bronnen in ons ecosysteem aan het uitputten is. Daarom is het belangrijk dat we werken naar een circulaire toekomst, waarin we optimaal gebruik maken van de hulpmiddelen waar we over beschikken.

2. Er komt CO2 vrij bij het verbranden

Een tweede reden om je oude matras te recyclen, is het voorkomen van de uitstoot van broeikasgassen. Bij de verbranding van een enkele matras komt er zo’n 48 kilo CO2 vrij. Dit betekent dat we oude matrassen moeten recyclen als we de opwarming van de aarde tegen willen gaan.

CO2 emissions

Hoe moet ik mijn matras recyclen?

White mattress

Er bestaan verschillende mogelijkheden voor het recyclen van je oude matras. Zo nemen sommige leveranciers deze gratis (of tegen een kleine betaling) mee bij de levering van een nieuwe matras. Ook kan je de oude matras soms afleveren bij de beddenspeciaalzaken. Mocht je geen gebruik willen maken van de bovenstaande opties (bijvoorbeeld als je je nieuwe matras tweedehands hebt gekocht), kan je je oude exemplaar ook altijd bij de milieustraat van je gemeente afleveren.

Met al deze opties, vraag je je misschien af waarom 1 op de 4 matrassen nog steeds niet wordt gerecycled. Helaas gaat het nogal eens mis met het aanleveren. Er belanden namelijk nog steeds veel exemplaren langs de kant van de weg. Sommige mensen hebben de moeite er simpelweg niet voor over om de matras weg te brengen of een ophaalafspraak te maken. Daarnaast kost het inleveren van een matras in sommige gemeenten geld. In dit geval kan het dus ook vanuit financieel oogpunt verleidelijk zijn om je oude matras langs de weg te dumpen.

Dit is echter problematisch, want matrassen kunnen niet meer goed gerecycled worden wanneer deze vies of nat zijn. Om deze reden haalt Byewaste in Capelle aan den IJssel ook oude matrassen gratis aan huis op. Dit bespaart de inwoners van deze gemeente een hoop moeite én gesjouw.

Wat gebeurt er met mijn opgehaalde matras?

Wanneer wij je oude matras ophalen (of deze via een andere weg wordt aangeleverd), wordt deze gerecycled door onze partner RetourMatras.

1. Het doorlopen van de kwaliteitscontrole

Hier wordt de kwaliteit van de matras beoordeeld. Zo wordt er gekeken of de matras droog genoeg is. Wanneer dit niet het geval is, ontstaat er namelijk brandgevaar doordat vochtige matrassen kunnen gaan broeien. Ook bestaat er in dit geval de mogelijkheid dat de matras kan gaan rotten, waarbij de materialen waaruit deze bestaat niet meer kunnen worden hergebruikt.

2. Het scheiden van de materialen

Hierna gaat de recyclingprodedure van start. Een matras bestaat uit maar liefst 20 recyclebare materialen. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen de veren, de stof en het PUR schuim. De afzonderlijke materialen worden in de fabriek zorgvuldig van elkaar gescheiden. Zo maakt RetourMatras bijvoorbeeld gebruik van een metaaldetector om de matrassen met en zonder veren te identificeren.

3. Het hergebruiken van de materialen

De materialen die tijdens de vorige stap van elkaar werden gescheiden, worden uiteindelijk hergebruikt door producenten in de textiel-, meubel- en metaalindustrie. Deze materialen komen bijvoorbeeld goed van pas bij de productie van isolatiemateriaal, ondertapijt of sportvloeren.

Factory